euro gulden
 

ondergang van het wetsen

een blik in de financiёle toekomst - wat politici ons niet vertellen
waarzegger kijkt in de financiele toekomst

Elke bank is een kaartenhuis

Nostredamus 16-5-2011

De laatste jaren zijn er aardig wat banken omgevallen. In Nederland is DSB bank het bekendste geval. De vraag dient zich aan: hoe safe is een bank?

In het geval van DSB ontstond er een “run op de bank”. Spaarders vertrouwen niet dat het goed gaat met de bank en halen hun geld er weg voor het te laat is. Als alle spaarders dit tegelijk doen, is er niet genoeg geld in kas om iedereen zijn geld te geven en gaat de bank failliet. Dat klinkt als een kaartenhuisconstructie en dat is het ook. Het is dus van belang te weten welke bank bestaat uit een kaartenhuis constructie en welke niet.

Laten we eens even kijken hoe het werkt. Spaarders leggen hun geld in bij de bank. De bank op zijn beurt leent dit weer uit aan bedrijven of aan mensen die een hypotheek willen. Het geld dat de spaarder dus bij het ene loket heeft gebracht wordt aan het volgende loket uitgeleend aan een bedrijf of hypotheeknemer. De bank vraagt meer rente bij het uitlenen dan het betaalt aan de spaarder. Van het verschil maakt de bank een reservepotje voor het geval een bedrijf, waaraan geld is uitgeleend, failliet gaat of voor het geval een huizenbezitter zijn hypotheekrente niet meer kan betalen. Wat er overblijft is winst.

Als dat de situatie is, is er wel een “timing” probleem. Als iedereen zijn geld wil hebben, kan het zijn, dat de bank moet zeggen, dat sommigen moeten wachten omdat het geld voorlopig vast staat in een hypotheek of bij een bedrijf. Maar de bank zou nooit helemaal “nee” hoeven te verkopen. Immers, het geld is er wel, maar staat voor langere tijd vast. Terwijl in het geval van DSB het geld er helemaal niet meer was. Het was weg. Hoe kan dat?

Dat kan omdat het banksysteem niet werkt zoals hierboven beschreven. Hoe het echt werkt is als volgt. Iemand, die een hypotheek wil hebben van bijvoorbeeld 2 ton, komt bij de bank en vraagt om deze hypotheek. De bank creeert dan een hypotheek van 2 ton. Dat wil zeggen, dat de bank in een computersysteem zet, dat ze nog 200.000 euro tegoed heeft van de huizenbezitter. De bank had dat geld niet op de plank liggen. Er was niet 200.000 euro aan spaargeld! Nee, de bank heeft op dat moment de 200.000 euro gemaakt! Er is dus nieuw geld bijgemaakt. Aan de andere kant is er een schuld van de huizenbezitter aan de bank van 200.000 euro. Voor de bank is dit voordelig, want ze ontvangt rente over de 2 ton hypotheek, terwijl ze geen geld hoeft te betalen aan spaarders omdat ze het geld zelf heeft gemaakt. In de praktijk mogen banken geld maken tot een veelvoud van wat ze op de bank aan spaargeld hebben staan. Afhankelijk van de bank en het moment is deze verhouding 1 op 10 geweest, maar ook wel eens 1 op 20. Bij een verhouding van 1 op 10, betekent dit dat een bank voor elke ton euro spaargeld die ze aantrekt een miljoen euro kan uitlenen aan anderen. Als dan een groep spaarders zijn spaargeld komt ophalen, schiet die verhouding binnen de kortste keren omhoog en moet de bank sluiten.

Het antwoord op de vraag: “Welke banken zijn kaartenhuis banken?” luidt dus: alle banken. Alle banken zijn een kaartenhuis! Voor alle banken geldt, dat als een grote groep mensen zijn geld tegelijkertijd komyt ophalen, de bank failliet gaat. Ook als de buffers hoger zijn, zoals nu voorgeschreven is, blijft dit gelden. De best gedekt bank van dit ogenblik is de RABOBANK. Maar ook de RABOBANK heeft slechts een dekking van 16%. Dus ook de RABOBANK kan omvallen.
Zet daarom nooit meer geld bij een bank dan het bedrag dat wordt gegarandeerd door anderen bij faillissement van de bank. Op het moment van schrijven van dit artikel is het garantiebedrag 100.000 euro per persoon per bank. Voor een echtpaar is dit 200.000 euro. Let op dat sommige banken met verschillende namen tot hetzelfde bankconcern kunnen horen en v.w.b. de interbancaire garantieregeling gelden als 1 bank. Kijk voor meer informatie bij de Nederlandsche Bank.

 

 

kaartenhuis bank

 

 
 
links
 
 

  |   mijn eerste miljoen   |   waardeinvest   |   goud en zilver   |   beleggingsindex   |   loonrijden   |   het westen 5x failliet   |   ict top jobs   |   koopeiland   |   weekfolders   |