euro gulden
 

ondergang van het wetsen

een blik in de financiёle toekomst - wat politici ons niet vertellen
waarzegger kijkt in de financiele toekomst

Geld is gebakken lucht

Nostredamus 17-5-2011

Geld wordt minder waard.

Dat klinkt eigenlijk vreemd. Geld is namelijk de grootheid waarmee we waarde uitdrukken. Het klinkt eigenlijk net zo als: de meter wordt korter. We meten alles in meters. Alles kan langer of korter worden, behalve de meter zelf. Op dezelfde manier kan alles duurder of goedkoper worden, behalve het geld zelf.

Wat betekent dan: het geld wordt minder waard? Het betekent eigenlijk dat alles duurder wordt. Sommige dingen worden misschien iets duurder en andere dingen heel veel duurder, maar alles wordt duurder. In dat geval wil je geen geld meer hebben, maar dingen, want dat is veiliger.

Toen de Berlijnse muur net was gevallen, ging een Nederlandse veehandelaar naar Polen om koeien te kopen. “Hoeveel zloty (Poolse munt) wil je hebben voor die koe”, vroeg hij aan een Poolse boer. “Ik wil helemaal geen zlotys hebben”, zei de boer, “Ik verkoop die koe niet voor zlotys, want die koe geeft altijd melk en die zlotys zijn volgend jaar niets meer waard”.

In 1971 heeft president Nixon de goudstandaard laten vallen. Vanaf dat moment is de Amerikaanse dollar niet meer gedekt door goud. Hetzelfde geldt voor de Euro en vrijwel alle andere valuta. Dat betekent dat overheden naar hartelust geld kunnen bijdrukken. Dat gebeurt dan ook massaal. In Amerika staan de geldpersen volop aan. In Europa doet men het wat rustiger aan, maar ook hier is recentelijk behoorlijk wat geld bijgedrukt. Tegenwoordig kan het nog gemakkelijker dan geld drukken. Een getal in een computerscherm volstaat om veel geld te maken.

Banken creeren ook geld door geld uit te lenen, wat ze niet hebben. En de meeste landen hebben een zeer grote schuldenberg, omdat de regeringen in de afgelopen halve eeuw hun huishoudboekje niet op orde wilden houden. Is dat normaal? Nee, natuurlijk niet. Als een bedrijf zijn huishoudboekje niet op orde heeft en meer uitgeeft dan er binnenkomt, gaat het bedrijf failliet. Als een huisvrouw haar huishoudboekje niet op orde heeft, wordt zij door de sociale dienst onder curatele gesteld en krijgt zij kursussen om te leren de tering naar de nering te zetten. Maar de regering, waarvan je zou mogen verwachten dat er geleerde en ervaren mensen in zitten, heeft al een halve eeuw haar huishoudboekje niet op orde. Jaar in, jaar uit gaat er meer geld uit dan er in gaat met als gevolg een gigantische schuldenberg. Maar de regering kan niet failliet. Tenminste, dat dachten we tot voor kort voordat de perikelen met IJsland, Griekenland, Ierland en Portugal begonnen. Jaap van Duijn beschrijft in zijn boek de schuldenberg wat er op dit moment aan de hand is.

En dat regeringen in vele landen dus financieel incompetent zijn, is zo’n wijdverbreid verschijnsel dat we het met zijn allen normaal zijn gaan vinden. Een regering komt nu eenmaal tekort en een staatsschuld loopt nu eenmaal op. Het is eigenlijk hetzelfde als tijdens een hype. Tijdens de internethype in 2000 vond iedereen het normaal dat ICT bedrijven, die nog nooit winst hadden gemaakt, miljarden aan waarde hadden op de beurs. “Dat moet je anders zien, dat is nieuwe economie”, was het antwoord op de vraag of deze bedrijven naar de normale financiele maatstaven wel erg hoog gewaardeerd waren.

Over honderd jaar zal het huidige tijdperk worden gezien als de periode van de incompetente regeringen en incompetente politici. Net zoals bedrijfsmanagers van beursgenoteerde bedrijven het lange termijn belang van de onderneming vergeten op weg naar de volgende kwartaalcijfers, zo zijn politici het lange termijn landsbelang kwijtgeraakt op weg naar de volgende verkiezingen of op weg naar het volgende kamerdebat.

Politici zullen dus niet behulpzaam zijn om het geld zijn waarde te laten behouden. Het is op korte termijn politiek het meest comfortabel om de geldpers aan te zetten en om een te hoge schuldenberg op te lossen door nog meer schulden aan te gaan, waarmee de oude schulden weer even doorgezet kunnen worden. U zult dus uzelf moeten helpen.

Als het geld minder waard wordt, betekent dit dus dat je beter zaken kunt hebben dan geld. Dat gaat tegen ons risicogevoel in. Geld is veilig. Geld is risicoloos. Een huis kan stijgen of dalen in waarde, een aandeel ook. Maar in deze tijd moeten we anders gaan denken. Alles wat je zelf nodig hebt, is in ieder geval geen risico. Dus het hebben van een huis is geen risico, want in een huis kun je altijd wonen, wat er ook met het geld gebeurt. Als je een huis huurt, zou het geld wel eens zo waardeloos kunnen worden, dat je je huur niet meer kunt betalen.

Conclusie: koop dingen voor geld.

Het zal duidelijk zijn dat niet alle dingen hiervoor in aanmerking komen. Het kopen van voedsel geeft geen blijvende waarde, want het voedsel moet je ofwel opeten, ofwel het bederft, maar je kunt het niet bewaren.

Om veilig te zijn voor de geldontwaarding moet je activa kopen, en geen passiva. Daarmee wordt niet de onlogische en voor velen onbegrijpelijke definitie van accountants bedoeld, maar de simpele definitie van Robert Kiyosaki:

  • Activa zijn dingen, die geld opleveren.
  • Passiva zijn dingen, die geld kosten.

 

     

 

de dollar gaat omlaag - pauw en witteman

nationale schuld usa - pauw en witteman


 
 
links
 
 

  |   mijn eerste miljoen   |   waardeinvest   |   goud en zilver   |   beleggingsindex   |   loonrijden   |   het westen 5x failliet   |   ict top jobs   |   koopeiland   |   weekfolders   |