euro gulden
 

ondergang van het wetsen

een blik in de financiёle toekomst - wat politici ons niet vertellen
waarzegger kijkt in de financiele toekomst

Banken hebben geen verstand van beleggen

Nostredamus – 11-7-2011

Beleggen moet je doen in activa. We hebben gezien dat er vele soorten activa zijn. Alles wat geld oplevert is activa. Als banken je adviseren om te beleggen, dan bedoelen ze te beleggen in de twee soorten activa, die ze kennen, en waarvan ze menen verstand te hebben, nl. aandelen en obligaties. Dat is niet zo gek, want het beleggen in deze twee soorten activa is technisch veruit het gemakkelijkst:

  • Je kunt ze kopen en verkopen via de beurs.
  • Je kunt ze kopen en verkopen in kleine hoeveelheden.
  • Je kunt ze kopen en verkopen op ieder gewenst moment.

De infrastructuur van banken is hier helemaal op ingespeeld, zowel wat betreft computersystemen, bedrijfsprocessen, de trainingen van het personeel, de ontwikkelde producten, enz. Zodra je aan een bankier echter vraagt om advies en hulp bij het selecteren en aankopen van beleggings-onroerend goed, landbouwgrond, parkeergarages, ontwikkelprojecten, biodieselprojecten, deelname in MKB initiatieven, dan wordt het oorverdovend stil aan de andere kant van de tafel. In het gunstigste geval gaat de employee nog zoeken en plukt wat algemene informatie van internet, maar helpen kan de bank in ieder geval niet.

De bank is dus geen algemeen beleggingsadviesbureau, maar een verkoopkanaal, dat is gespecialiseerd in twee soorten beleggingen, namelijk die beleggingen, waar ze de minste moeite voor hoeven te doen en waar ze het meest vanaf weten, t.w. aandelen en obligaties.

Dat betekent, dat je voor je beleggingen pas naar een bank moet gaan, nádat je je eigen beleggingsanalyse hebt gemaakt en als een uitkomst uit die analyse is, dat je wilt beleggen in aandelen of obligaties. Als de uitkomst van de analyse is, dat je in andere zaken wilt beleggen, dan heb je bij een bank niets te zoeken. Banken daarentegen adverteren ermee dat je die analyse door hen moet laten doen. Het zal je niet verbazen, dat de uitkomst van die analyse vrijwel altijd is dat je wordt geadviseerd te beleggen in aandelen en obligaties.

Mocht je na je analyse tot de slotsom komen dat aandelen en/of obligaties in je beleggingsportefeuille horen, dan nog moet je voorzichtig zijn met het advies van banken. Aan de hand van een aantal vragen wordt je ingedeeld in een categorie Voorzichtig, Aanvallend, Gemiddeld en soms nog iets daar weer tussenin. Dat wordt dan vertaald naar Veel Obligaties, Weinig aandelen (Voorzichtig), Veel Aandelen, Weinig Obligaties (Aanvallend) of Van Allebei Wat (Gemiddeld).

Daarnaast doet men nog een analyse van wat er gaande is in de wereld, en als bijvoorbeeld blijkt dat het klimaat voor obligaties wat minder is dan normaal, dan wordt geadviseerd “onderwogen” te zijn in obligaties. Dus als je in een Voorzichtig scenario dan normaal werd geadviseerd om bijvoorbeeld 70% in obligaties te gaan zitten, worden dan nu obligaties “onderwogen” en wordt je geadviseerd om 65% obligaties te nemen. Als dan vervolgens de obligaties onderuit gaan, wordt je gefeliciteerd omdat je minder verlies hebt geleden dan volgens het normale scenario.

Het zal duidelijk zijn dat een mens dit soort adviseurs kan missen als kiespijn. Als de markt ongunstig is voor obligaties (en dat is nu het geval) moet je simpelweg niet beleggen in obligaties. Een bank zal nooit adviseren om volledig uit obligaties te gaan.   

Als je belegt in aandelen, is het van belang de historie van de bedrijfsresultaten te weten, de koers/winstverhouding, de boekwaarde, de liquiditeitspositie, en als het even kan een gevoel te krijgen van de kwaliteit van het management. Dit soort informatie zul je bij een bank niet vinden, anders dan wat je op internet vindt. Analisten van banken zitten er gemiddeld minstens even vaak naast als jijzelf, maar waarschijnlijk vaker.  

 


 
 
links
 
 

  |   mijn eerste miljoen   |   waardeinvest   |   goud en zilver   |   beleggingsindex   |   loonrijden   |   het westen 5x failliet   |   ict top jobs   |   koopeiland   |   weekfolders   |